Уранці, коли пробуджуєшся, спитай себе: «Що я маю зробити?» Увечері, перше ніж заснути: «Що я зробив?» Піфагор

29.04.2024

Корисна інформація

CirCLER: Настанови з переходу до циркулярної економіки

 

 

CirCLER: Настанови з переходу до циркулярної економіки: рекомендації компаніям, що задіяні у ланцюгу виробництва меблів, щодо розгортання стратегії переходу до  економіки замкнутого циклу

21 та 22 лютого 2024року у Мілані (Італія) – відбулись збори консорціуму проєкту “CirCLER – Менеджер з переходу до циркулярної економіки: керівництво компаніями ланцюга виготовлення меблевих виробів для впровадження стратегії переходу до економіки замкнутого циклу”, який фінансується Європейським Союзом. Зустріч, яка дала офіційний старт проєкту була організована FederLegno Arredo (FLA) – італійською федерацією деревообробної, пробкової, меблевої промисловості, освітлення та меблів.

Проєкт CirCLER, під керівництвом AMBIT, офіційно стартував. Даний проєкт профінансований в рамках програми Erasmus+, ERASMUS-EDU-2023-PI-ALL-INNO і розрахований на три роки. На правах співфінансування, у проєкті бере участь НЛТУ України. Оскільки, проєкт стосується меблевого сектору деревообробної галузі промисловості, то безпосередню участь в проекті беруть викладачі кафедри технологій меблів та виробів з деревини НЛТУ України.

У рамках проєкту CirCLER: Менеджер з переходу до циркуляційної економіки (Circular Economy Transition Manager), буде створено нові навчальні програми (EQF 4, 5, 6), які дозволять заповнити прогалини у формуванні цифрових, “зелених” та трансверсальних навичок, опираючись на політику та принципи ЄС у галузі професійно-технічної та вищої освіт (ECTS, EQF, EQAVET). Також, буде створено інноваційний навчальний інструментарій, який включатиме мультимедійні та інтерактивні матеріали та інструменти, що дозволить закладам професійно-технічної та вищої освіти, в рамках країн ЄС і країн-партнерів, готувати професіоналів, які успішно керуватимуть цим переходом в межах всього ланцюга виготовлення меблевих виробів.

Загалом, CirCLER допоможе удосконалити загальноєвропейську та національні системи професійно-технічної освіти, підтримуватиме ідентифікацію потрібних знань, навичок та вмінь і забезпечуватиме їх виконання. Разом із залученням ключових партнерів, проєкт дозволить зробити меблевий сектор більш стійким, що сприятиме його успішному переходу до циркулярної економіки.

Під час стартової зустрічі було детально обговорено графік та робочий план проєкту, а також завдання та заходи передбачені у кожному робочому пакеті.

 

 

Кійко О.А., професор кафедри ТМВД

Солонинка В.Р., старший викладач кафедри ТМВД

Ільків М.М., асистент кафедри ТМВД