Уранці, коли пробуджуєшся, спитай себе: «Що я маю зробити?» Увечері, перше ніж заснути: «Що я зробив?» Піфагор

25.04.2024

Корисна інформація

Перший Всеукраїнський лісопромисловий форум – важлива подія для лісогосподарників та деревообробників

Перший Всеукраїнський лісопромисловий форум – важлива подія для лісогосподарників та деревообробників

У рамках 19-тої Міжнародної виставки машин та обладнання для лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості «Lisderevmash 2020», 30 вересня 2020 року у м. Києві у ВЦ «АККО Інтернешнл» проведено Перший Всеукраїнський лісопромисловий форум.

Ініціатором та головним організатором Форуму виступила Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини та її голова – Микола Когут, а співорганізаторами – Національний лісотехнічний університет України, Національний університет біоресурсів і природокористування України та Асоціація «Меблідеревпром». Учасниками Першого Всеукраїнського лісопромислового форуму були понад 140 представників різних груп, пов’язаних з лісом та деревиною – керівники органів державних та комунальних лісових господарств, підприємці, науковці провідних ЗВО України, які готують фахівців для лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості – Національного лісотехнічного університету України та Національного університету біоресурсів і природокористування України, представники регіональних та всеукраїнських асоціацій деревообробників, представники ДП «Прозорро Продажі» і товарно-сировинних бірж та інші зацікавлені особи. НЛТУ України на Першому Всеукраїнському лісопромисловому форумі представляли: проректор з наукової роботи Василь Лавний, директор навчально-наукового інституту деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну Володимир Маєвський, завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини Орест Кійко, в.о. завідувача кафедри технологій лісопиляння, столярних і дерев’яних будівельних виробів Олег Ференц, доценти кафедри технологій захисту навколишнього середовища і деревини, безпеки життєдіяльності та соціальних комунікацій – Йосип Андрашек і Юрій Губер.

  Screenshot 3
Кризові явища у лісовому господарстві та деревообробній промисловості, зумовлені низкою об’єктивних і суб’єктивних чинників, спонукають до спільного пошуку ефективних шляхів їхнього розв’язання. Тому проведення такого представницького Форуму у сьогоднішніх умовах було вкрай важливим. Програмою Першого Всеукраїнського лісопромислового форуму передбачено розгляд шести актуальних питань, вирішення яких дасть поштовх до розвитку лісового сектору України.

Стратегію розвитку лісового господарства до 2035 року, яка визначає стратегічні цілі та шляхи їхньої реалізації для забезпечення розвитку лісового господарства з урахуванням потреби у здійсненні єдиної державної політики у сфері лісових відносин та міжнародного досвіду, представив Голова Державного агентства лісових ресурсів України – Василь Кузьович. Експертне бачення цього питання висловили – проректор з наукової роботи НЛТУ України Василь Лавний та голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук.

Screenshot 4У доповіді «Розвиток лісового сектору України: проблеми та перспективи» завідувача кафедри технології меблів та виробів з деревини НЛТУ України Ореста Кійка звернута увага на винятковій важливості розгляду лісового сектору не окремо по галузях, а взаємопов’язано – від лісового господарства до виготовлення виробів з деревини, біоенергетики та «зеленого» туризму, що сприятиме їхньому ефективному розвитку. Для кращої координації діяльності лісового сектору та його успішного розвитку Орест Кійко запропонував створити дорадчий орган при Кабінеті Міністрів України – Раду лісового сектора економіки. Прикладом такої співпраці органу державної влади – Львівської державної обласної адміністрації з представниками лісового сектору Львівщини є діяльність Ради лісового сектору.

Найбільші дискусії в учасників Форуму викликали три питання, зведені в окремий тематичний блок – Законопроект України «Про ринок деревини», Стратегія ціноутворення та оподаткування і Електронні аукціони. Ці питання є надзвичайно важливими, оскільки від їх вирішення залежить чи будуть в Україні ефективно розвиватися підприємства лісового господарства та галузей переробки деревини, зокрема деревообробної та меблевої, адже на сьогоднішній день багато таких підприємств знаходяться у скрутному економічному становищі.

Screenshot 6Директор навчально-наукового інституту деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну НЛТУ України Володимир Маєвський та Голова асоціації «Меблідеревпром» Юрій Медведєв висловили своє експертне бачення Законопроекту України «Про ринок деревини». Дуже важливо, щоб Верховна Рада України прийняла такий Закон, який дасть змогу встановити чіткі правила для функціонування ринку торгівлі деревиною, відповідатиме законодавчим вимогам і сприятиме розвитку лісового сектора України з урахуванням економічних, екологічних та соціальних інтересів суспільства.

Підхід до стратегії ціноутворення та оподаткування презентував професор Інституту економіки, природокористування та сталого розвитку НАН України Ігор Лицур, який охарактеризував особливості ціноутворення та оподаткування для лісогосподарських та деревообробних підприємств.

Screenshot 5Функціонування електронних аукціонів, зокрема з продажу необробленої деревини, учасникам Форуму представляли Дарина Марчак від ДП «Прозорро Продажі» та директор ТОВ «Utesystem» Данило Маландій.

Дискусія щодо першого та третього питань цього тематичного блоку була дуже гострою, особливо стосовно проведення електронних аукціонів через електронний майданчик «Прозорро Продажі». Цей електронний майданчик переважна більшість учасників Форуму вважають втручанням держави у співпрацю господарюючих суб’єктів та зайвим елементом у співпраці підприємств лісового господарства та переробників деревини через товарно-сировинні біржі, що суттєво підвищує вартість продукції.

Screenshot 7У третьому тематичному блоці розглянуто два питання: сертифікації лісів і стандартизації. Перше питання щодо сертифікації лісів відповідно до принципів PEFC та національного законодавства України доповідала голова асоціації «Національна система лісової добровільної сертифікації» Марія Мага, а друге щодо стандартизації, зокрема гармонізації національних стандартів з європейськими EN та міжнародними ISO – голова ТК-18 «Лісові ресурси» Наталія Буйських.

Модерували Форум Йосип Андрашек – доцент кафедри технологій захисту навколишнього середовища і деревини, безпеки життєдіяльності та соціальних комунікацій НЛТУ України і Лідія Бойчишин – голова аукціонного комітету ТСБ «Галконтракт», професійна робота яких сприяла продуктивній роботі заходу.

За результатами роботи Першого Всеукраїнського лісопромислового форуму прийнято рішення опрацювати всі запропоновані пропозиції, а робочій групі напрацювати рекомендації, представити їх у відкритому доступі та донести відповідним зацікавленим сторонам.

 

Володимир Маєвський – директор навчально-наукового інституту
деревообробних 
та комп’ютерних технологій і дизайну;
Орест Кійко – завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини;
Йосип Андрашек – доцент кафедри технологій захисту навколишнього середовища і деревини,
безпеки життєдіяльності та соціальних комунікацій.

Сайт НЛТУ України