Учітеся, брати мої, думайте, читайте. Т. Шевченко

02.05.2024

Корисна інформація

Візит проф. Максиміва В.М. і доц. Врублевської О.В. до Единбурзького університету ім. Дж. Непера (Великобританія).

Участь НЛТУ України в програмі Британської Ради в Україні "Інтернаціоналізація вищої освіти"

У рамках програми "Інтернаціоналізація вищої освіти" відбувся ознайомчий візит проф. Максиміва В.М. і доц. Врублевської О.В. до Единбурзького університету ім. Дж. Непера, Великобританія.

Метою програми "Інтернаціоналізація вищої освіти", яку реалізує Британська Рада в Україні, є підтримка міжнародного діалогу у сфері вищої освіти як на національному, так і на інституційному рівнях, процесу імплементації Закону України «Про вищу освіту», сприяння запровадженню університетських партнерств задля посилення мобільності студентів, розвитку співпраці у сфері забезпечення якості, розкриття лідерського потенціалу, ефективного та автономного управління університетами.

Програма передбачає фінансування ознайомчих поїздок представників університетів України до Великобританії з метою зустрічі з потенційним партнером, виявлення і обговорення можливостей майбутньої співпраці і  подання заявок на здобуття грантів з різних джерел.

Для участі в програмі було подано заявку, яка пройшла конкурсний відбір. Візит відбувся з 19.09.2016 р. по 23.09.2016 р. Він був спрямований на пошук партнерів насамперед для розвитку дуальної форми навчання в НЛТУ України, міжнародної співпраці університетів і бізнесу, а також співробітництва за іншими напрямами.

Единбурзький університет, який носить імʼя Дж. Непера -  шотландського математика, винахідника логарифмів, - є державним університетом. У ньому навчається біля 18 тис. студентів, з яких 5 тис. походять з майже 100 країн світу. Університет веде свою історію від Технічного коледжу ім. Дж. Непера, заснованого в 1964 р., і перших 800 студентів. В 1992 р. заклад набув статусу університету.

Единбурзький університет ім. Дж. Непера  спеціалізується на підготовці студентів без відриву від виробництва, професійно-орієнтованих навчальних програмах, спрямованих на задоволення запитів роботодавців і потреб студентів. Університет пропонує дистанційні освітні програми і он-лайн навчання. Стратегія розвитку університету до 2020 року серед чотирьох пріоритетних напрямків передбачає інтернаціоналізацію. Університет ставить за мету досягти рівня працевлаштування випускників більш ніж 95% до 2020 р.

Проф. Максимів В.М. і доц. Врублевська О.В. відвідали кампус Мерчистон, де розташований факультет інженерії, знаменитий комп’ютерний центр ім. Дж. Кілбі на 500 місць і Центр науки і технологій використання деревини у складі Інституту сталого будівництва. Для викладачів і науковців Інституту була проведена презентація НЛТУ України. Відбулися зустрічі на одному з найбільших лісопереробних підприємств "Sawmill James Jones & Sons Ltd", у Центрі збереження національної спадщини в м. Стірлінгу і в кампусі Бероні Шотландського аграрного коледжу. Проф. Максимів В.М. і доц. Врублевська О.В. також взяли участь семінарах, організованих Шотландською регіональною групою Інституту інженерів-будівельників, і познайомилися з представниками коледжу Інвернес Університету північно-шотландського нагір’я і островів в режимі Skype-конференції.

Візит дозволив сторонам вперше дізнатись про діяльність один одного і окреслити потенційні напрямки співпраці. Подальші завдання полягають у розвитку цих контактів у рамках Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України, в якій бере участь команда НЛТУ України.