Уранці, коли пробуджуєшся, спитай себе: «Що я маю зробити?» Увечері, перше ніж заснути: «Що я зробив?» Піфагор

19.04.2024

Корисна інформація

СТВОРЮЄМО ЛІСИ РАЗОМ

СТВОРЮЄМО ЛІСИ РАЗОМ

(історія про те, як завдяки лісу викладачі говорили із студентами)

                                                                                                                           Поїдемо поговорити з лісом,
                                                                                                                           а вже тоді я можу і з людьми.

                                                                                                                                                Ліна Костенко

У надскладні часи, які людство проживає під час пандемії, особливої ваги набирає живе спілкування. Тому ініціатива від ГО ”Асоціація деревообробників і лісозаготівельників Львівщини” (голова Микола Когут)  отримала палке схвалення студентами (спеціальностей: 187 Деревообробні та меблеві технології; 183 Технології захисту навколишнього середовища; 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології) та молодими й сивочолими викладачами ННІ ДКТД НЛТУ України. 20 жовтня 2021 року товариство зустрілося на території ДП “Рава-Руська лісове господарство” (директор Антон Косовський) для того, щоб зробити благе діло – започаткувати життя лісу, таким чином підтримавши всеукраїнську екологічну акцію “Створюємо ліси разом” під егідою програми Президента України. Програма «Зелена країна» передбачає висадження 1 мільярду дерев за 3 роки та збільшення площі лісів на 1 мільйон гектарів за 10 років.

Під молодий ліс посадили кілька тисяч саджанців дуба. Через 60 років  за один сонячний день 1 гектар такого лісу виділятиме 180-200 кг кисню (одне дерево за рік зазвичай виробляє 100-200 кг кисню - цього достатньо для дихання людини впродовж цілого року) і поглинатиме з повітря 120-280 кг вуглекислого газу (також всього лише одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за час пробігу у 30-40 тис. км).

Студенти мали нагоду не лише  власноруч розпочати процес перетворення тендітних пагонів у кремезні дуби і поспілкуватися із викладачами, а й дізнатися найцікавіші новини від потенційних роботодавців, адже в події взяли участь деревообробники,  лісівники, представники Львівської обласної державної адміністрації,  ТОВ “Українська  енергетична біржа” (заступник гендиректора Костянтин Шевчук) та  ТОВ “ТД ”Галконтракт”. Збереження лісового фонду та реформування лісової галузі потребує комплексу продуманих заходів на усіх рівнях, тому наприкінці вересня в Києві відбувся 3-ий  лісопромисловий форум, за результатами якого деревообробники та лісозаготівельники скерували резолюцію до прем'єр-міністра України. У ній підприємці та науковці галузі наголосили на тому, що вони проти скасування мораторію на експорт лісоматеріалів без відповідної законодавчої бази. Деревообробна спільнота вважає,  що для нормального врегулювання ринку та розвитку малого та середнього бізнесу в лісопромисловості держава повинна враховувати  інтереси безпосередніх учасників ринку та напрацювати оптимальні умови діяльності. 

Ця історія стимулює долучитися до збереження екологічної рівноваги  нашої країни і світу назагал. Долучитися до акції може кожен за посиланням https://zelenakraina.gov.ua 

                                      Асистент кафедри технології меблів та виробів з деревини Оксана Яріш