Освіта — скарб; праця — ключ до нього. П. Буаст

28.03.2024

Корисна інформація

Співпраця НЛТУ України з Університетом природничих наук м.Познань

Співпраця Національного лісотехнічного університету України з Університетом природничих наук м. Познань (Польща)

 

У рамках міжнародної співпраці з 25 лютого по 1 березня 2018 року делегація Національного лісотехнічного університету України у складі директора Інституту деревооброблювальних технологій і дизайну професора Максиміва В.М., завідувача кафедри технологій деревинних композиційних матеріалів, целюлози і паперу професора Бехти П.А. завідувача кафедри технологій захисту навколишнього середовища і деревини, безпеки життєдіяльності та соціальних комунікацій професора Кшивецького Б.Я., старшого викладача кафедри дизайну Бехти Н.С. та аспіранта кафедри технологій лісопиляння, столярних і дерев’яних будівельних виробів Максиміва Ю.В. відвідала університет природничих наук в місті Познань (Польща). Метою поїздки було розширення зв’язків між двома вузами у рамках програми Еразмус+, щодо можливості обміну студентами та викладачами, стажування викладачів, програми проведення спільних наукових досліджень та програми «Подвійних дипломів».  

Університет природничих наук займає лідируючу позицію в рейтингу вузів  природничих і біологічних наук в Польщі. В університеті навчається понад 12 000 студентів і працює понад 1500 співробітників. Серед них 850 викладачів, у тому числі 151 професор. На восьми факультетах пропонуються 30 спеціальностей, серед них біологія, біотехнологія, ландшафтна архітектура, сільське господарство, садівництво, лісове господарство, технологія деревини, охорона навколишнього середовища, наука про тварин, технології виробництва продуктів харчування і т. д. Університет проводить навчання за трьома рівнями: бакалаврат, магістратура і докторантура (PhD).

Делегація нашого університету мала зустрічі з керівництвом технологічного факультету, завідувачами кафедр, професорами  та студентами. При зустрічі з деканом факультету технологій деревини проф. Б. Мазелою (prof. B. Mazela), обговорювались питання про можливу співпраці Інституту деревообробних технологій і дизайну з факультетом технологій деревини. А саме проведення наукових досліджень нашими магістрами та аспірантами на лабораторному устаткуванні кафедр факультету, можливість навчання на магістерському та докторантському рівнях, спільні дослідження та публікації професорсько-викладацьким складом тощо. На завершення зустрічі директор ННІ ДТД проф. Максимів В.М. запросив декана проф. Б. Мазелу відвідати наш університет.

 

Рисунок 1. Зустріч з деканом факультету технологій деревини проф. Б. Мазелою

Також відбулась зустріч із заступником декана факультету технологій деревини проф. В. Олеком (prof. W. Olek), який розказав про сучасний стан справ на факультеті, перспективи його розвитку та можливість магістрів та аспірантів ННІ ДТД навчатися у рамках програми Еразмус+.

Продовженням візиту стала продуктивна розмова делегації ННІ ДТД з професорсько-викладацьким складом відділення склеювання та опорядження деревини кафедри деревинних композиційних матеріалів. Обговорювались питання співпраці між викладачами, магістрами та студентами, можливість проведення спільних наукових досліджень та публікацій з технології склеювання та опорядження деревини та деревинних матеріалів,  тощо. Директор ННІ ДТД запросив завідувача кафедри деревинних композиційних матеріалів проф. Д. Дзюрку (prof. D. Dziurka), проф. С. Прошика (S. Proszyk), Т. Криштофік (T. Krystofiak) та інших викладачів кафедри відвідати наш заклад, з метою обміну досвідом та співпрацю.

 

Рисунок 2. Делегація ННІ ДТД на кафедрі склеювання та опорядження деревини

Професор С. Прошик запросив нашу делегацію зустрітися із студентами та відвідати семінар із представлення проміжного етапу виконання дипломних магістерських робіт.


Рисунок 3. Семінар з проміжного етапу представлення магістерських робіт.

Після цього відбулась зустріч із завідувачем кафедри науки про деревину проф. В Молінські (prof. W. Molinski), який розповів про стан справ на кафедрі, які наукові здобутки має кафедра, які дослідження проводяться на кафедрі та які перспективи щодо вивчення фізико-хімічних та фізико-механічних властивостей деревини з точки зору сучасних умов виробництва.


Рисунок 4. Зустріч з завідувачем кафедри науки про деревину проф.В Молінські.

Також відбулась зустріч з проф. В. Кусяком (prof. W. Kusiak), який є фахівцем з охорони праці. Обговорювались питання щодо лекційного та практичного курсів з охорони праці на факультеті. Проф. В. Кусяк детально розповів про сучасний стан справ з охорони праці у деревообробній промисловості, які питання актуальні та які перспективи викладання дисципліни охорони праці.


Рисунок. 5 Зустріч з проф. В. Кусяком

Також відбулась екскурсія аудиторіями та лабораторіями, відвідання занять, тощо.


Рисунок 6. На практичному занятті з дисципліни деревинознавство


Рисунок 7. На лабораторному занятті із опорядження деревини.






Рисунок 8. У лабораторіях кафедри склеювання та опорядження деревини та деревинних матеріалів.

Підготував проф.Кшивецький Б.Я.