Учітесь, читайте, чужого навчайтесь й свого не цурайтесь. Т.Г.Шевченко

29.03.2024

Корисна інформація

Закордонний успіх дизайнерів Лісотеху

Закордонний успіх дизайнерів Лісотеху

DSC 0174

17 жовтня 2016 р. з Республіки Польща на кафедру дизайну ІДТД були повернуті творчі роботи студентів та викладачів, які експонувались на художній виставці в галереї Воєводського Дому Культури м. Жешув.

Перша закордонна виставка кафедри дизайну стала можливою завдяки сприянню Фундації Розвитку Культури «Орфеуш» з Вроцлава та запрошенню дирекції названого Дому Культури. Польська сторона задала тематику творчих робіт – показати наше місто Львів, його культурно-мистецький рівень. Цьому передувала  їх значна організаційна робота, зокрема неодноразові перемовини, підготовка та друк поліграфічного супроводу виставки (афіша, програма), інформаційні анонси через засоби масової інформації.

 DSC 0194
 DSC 0203

 DSC 0241  DSC 0287

 З нашої сторони підготовка до виставки тривала протягом травня та червня, відбір студентських робіт здійснювали викладачі кафедри Олександр Коровай, Тетяна Шепеть, Станіслав Навротний та завідувач кафедри Володимир Прусак. В результаті було відібрано 43 графічних та живописних роботи (22 студентів-авторів), основна кількість яких виконувалась під час навчального процесу. Це робилось свідомо, щоб показати в Польщі рівень нашої дизайнерської Школи. До студентських робіт було долучено 4 графічних та 2 живописних твори викладачів.

 DSC 0270 DSC 0277 DSC 0278

 

DSC 0209Відкриття виставки відбулося 26 червня 2016 р. Наша делегація була представлена викладачами Володимиром Прусаком, Олександром Короваєм, Тетяною Шепеть, Наталією Бехтою, та студентами Віктором Пришляком, Марією Лисишин, Іриною Білоган. На відкритті виступили: директор благодійного фонду сприяння розвитку українсько-польської культури Ганна Стельмах, Марек Ястшембскі (директор ВДК м. Жешув), представник ФРК «Орфеуш». Володимир Прусак, Олександр Коровай, Тетяна Шепеть репрезентували кафедру та давали роз’яснення до представлених робіт відвідувачам виставки. В значній мірі – це були небайдужі до України люди, які мали той чи інший зв’язок з нашим містом.

 Перед учасниками виставки з класичними творами виступила молода польська співачка. Цей виступ та дружня атмосфера спонукали нашу делегацію відреагувати подібним мистецьким чином, що було підтримана п. Мареком. Марія Лисишин  експромтом акапельно заспівала українську народну пісню «Калина». Її чистий та душевний спів не залишив нікого байдужим, збагатив культурно-мистецький захід і був винагороджений тривалими оплесками. Далі спілкуючись з відвідувачами, слухаючи їх захоплені відгуки, ми відчувала гордість за нашу талановиту молодь.

 Увечері, прогулюючись Жешувом, на площі Ринок ми стали глядачами захоплюючого видовища – концерту переможниці «Євробачення – 2016» співачки Джамали. Виявилось, що наше перебування в м. Жешув співпало з днями української культури.

DSC 0292 Дирекція Воєводського Дому Культури м. Жешув вручила офіційну подяку кафедрі дизайну Національного лісотехнічного Університету України та висловила надію про подальшу співпрацю.

 P.S. Наголошуючи на важливості і доцільності проведеного заходу в плані налагодження міжнародних зв’язків, які без сумніву, варто розвивати,  все ж слід зазначити, що кафедрі довелось багато позаурочно попрацювати та вкласти значні власні кошти викладачів та студентів, що стане непосильним для наступного подібного заходу.

Викладач кафедри дизайну, учасник делегації

Наталя Бехта